Verse Knoflooksaus
Je kent het wel. Lekker barbecueen of grillen en nog even snel wat saus halen in de vorm van een lekker potje geur-, smaak- en kleurstoffen. Jakkie bah! Je eigen verse knoflooksaus maken is niet zoveel werk en is vele malen lekkerder. Je maakt er tevens mooie sier mee bij je gasten.
- 4 el Yoghurt Bij voorkeur Griekse met weinig vet.
- 1 el Mayonaise Bij voorkeur een met weinig vet.
- 4 tenen Knoflook Naar smaak eventueel meer.
- Gemalen zeezout
- Gemalen verse peper
- 1 tl Mierikswortel Kan uit potje, maar geraspt vers is lekkerder. Pas op, erg scherp!
- 1 bosje Bieslook Eventueel. Hoeveelheid naar smaak.
- 1 bosje Peterselie Eventueel. Hoeveelheid naar smaak.
- 2 tl Harissa Eventueel. Voor marokaans smaakje. Lekker op shoarma.
- 2 tl Djinten Eventueel. Voor marokaans smaakje. Lekker op shoarma.
- Het basisrecept is redelijk simpel.
- In een schaal doe je 4 grote eetlepels yoghurt en 1 eetlepel mayonaise. Je mengt dit door elkaar.
- Pel een aantal knoflooktenen naar smaak, een stuk of 4 bijvoorbeeld en knijp deze met een knoflookknijper door de yoghurt en mayonaise mengsel. Even roeren en proeven. Misschien wil je nog wat extra yoghurt, mayonaise of knoflook toevoegen.
- Je kunt mierikswortel toevoegen als extra smaakversterker. Voorzichtig, mierikswortel is erg sterk qua smaak!
- Afmaken met gemalen zeezout en/of gemalen peper naar smaak.
- Voeg eventueel wat gehakte bieslook en/of peterselie toe.
- Voor een lekker marokaans tintje:
- Doe een klein beetje olijfolie in een klein (koeken)pannetje. Zet dit op een matig vuurtje.
- Zodra de olie warm is, doe twee theelepels Djinten in de olie en fruit dit even aan. Je ruikt wanneer dit klaar is. Pas op dat je het niet laat aanbranden.
- Laat even afkoelen en meng de Djinten door de knoflooksaus.
- Voeg 2 theelepels Harissa toe.
Lekker voor bij de grill of barbecue. Denk daarbij ook aan grillen met de kerst. Gebruik de marokaanse variant voor bijvoorbeeld shoarma of doner kebab.