Aioli is de oorspronkelijke Spaanse (Catalaanse) knoflooksaus. Het verschil tussen aioli en de knoflooksaus, die wij bijvoorbeeld over shoarma kieperen, is dat aioli alleen gemaakt wordt van knoflook, olijfolie en citroensap. De knoflooksaus zoals wij die kennen wordt voornamelijk gemaakt met mayonaise en/of yoghurt.
- 4 tenen Knoflook
- 500 ml olijfolie extra vierge, of zonnebloem olie als je van een zachtere smaak houdt
- 1 snuf Zeezout
- 3 el citroensap Het liefst verse citroensap
- 1 glazen kom
- Laat alle ingredienten op kamertemperatuur komen.
- Snij of hak de knoflook fijn.
- Doe de knoflook samen met een snuf zeezout in een glazen kom en stamp fijn.
- Tijdens het stampen, voeg steeds een beetje olie bij. Je kunt het kommetje het beste zitten tussen de benen nemen zodat je kunt stampen en schenken tegelijk.
- Voeg de citroensap toe.
- Blijf doorstampen. Na een tijdje wordt het een gladde saus. Je Alioli is klaar.
- Dip smakelijk.
Maar er zit helemaal GEEN ei in Catalaanse aïoli!
Goedendag, ik begrijp de opmerking niet zo. Er zit geen ei in en dat hoort er ook niet in. Waar staat dat dan?
El betekent eetlepel, niet ei 😉