Je eigen BBQ-saus maken
Hoe lekker is het om je barbecue saus te maken. Niks nada uit een potje…naja, behalve de ketchup dan.
Je kunt met deze saus voor het barbecue-en je vlees marineren of tijdens barbecue-en bedruipen (slow-cooking!). Ook tijdens het eten van het vlees is het een lekker sausje voor erbij. Denk hierbij ook het het grillen tijdens bijvoorbeeld de kerst.
Kruiden kun je uiteraard naar smaak toevoegen. Wel altijd even proeven tijdens het koken!
- 1 Sjalot
- 1 Chilipeper
- 1 el Bruine Suiker Bastard Suiker
- 500 ml Ketchup
- 1 el olijfolie
- 3 el Rode balsamico Azijn
- 1 el Komijn Komijn even vijzelen. Liever geen komijnpoeder uit een potje.
- 2 tenen koflook
- 1 tl Harissa Alleen als je stoer wilt doen.
- Snipper de Sjalot en chilipeper. Had de knoflook in fijne stukjes (niet persen!)
- Fruit in een pan met dikke bodem de sjalot, chilipeper en knoflook zo'n 3 minuten. Doe hier eventueel een theelepel harissa bij. Je zal de mensen verbazen. Let op, niet bakken! Het moet zweten.
- Voeg de gevijzelde komijn toe en laat deze een minuut meefruiten.
- Voeg de ketchup toe en breng op een laag vuur licht aan de kook.
- Voeg de balsamico azijn toe. Pas op: als je er nu aan ruikt, slaat dat erg op je ademhaling. Dit trekt vanzelf redelijk weg. Laat het even inkoken.
- Voeg de bruine suiker toe en laat dit oplossen.
- Als het weer aan de kook is, proef dan of er nog wat azijn of suiker bij moet.
- Laat op een laag vuurtje licht pruttelen.
- Klaar 🙂







