Slowcooking is helemaal in. En waarom ook niet? In plaats dat je dingen stuk en tot snot kookt, blijven de smaakjes nu lekker behouden en wordt je stukje vlees lekker mals.

Duurt het lang? Ja, het is slowcooking. Is het veel werk? Nee. Het is een kwestie van ‘gooi-overdag-in-de-pan’ en de slowcooker doet een nachtje zijn best.

Eventueel kun je natuurlijk ook een pan op een heeeeel laag vuurtje zetten (niet koken, hooguit zo’n 54-65 graden), maar of je dat ‘s-nachts wilt aanlaten in verband met brandgevaar? Ik dacht het niet.

Hier een slowcook voorbeeld van een overheerlijke kippensoep. Begin in de middag de dag er voor, bijvoorbeeld zaterdagmiddag voor een soepje op zondag.

Kippensoep - Slowcooked
Recept Afdrukken
Lekker slowcooked kippensoepje.
Kook Tijd
20 uur
Kook Tijd
20 uur
Kippensoep - Slowcooked
Recept Afdrukken
Lekker slowcooked kippensoepje.
Kook Tijd
20 uur
Kook Tijd
20 uur
Ingrediënten
Porties:
Instructies
 1. Zet alvast de waterkoker aan met 2 liter water.
 2. Snij het bovenste groene gedeelte van de prei en was dit. Je hoeft dit niet klein te snijden. Leg deze bladeren in de slowcooker. Als je het onderste gedeelte niet voor de soepgroente later wilt gebruiken, kun je ook de hele prei in de slowcooker doen. Dan wel even snijden in grove stukken.
 3. Pel de uit en snij deze in vieren. Leg de ui-parten in de slowcooker.
 4. Haal 4 stengels van de bleekselderie. Snij de vieze onderkant er af en snij de stengels in grote stukken. Leg deze in de slowcooker.
 5. Neem de helft of de hele winterpeen, afhankelijk of je een helft wil gebruiken voor soepgroente later. Snij deze in grote stukken en leg deze in de slowcooker.
 6. Doe de laurierbladen en peperkorrels in de slowcooker.
 7. Pel de knoflook en snij deze in twee stukken. Leg deze in de slowcooker.
 8. Leg de kippenpoten of de kipkarbonaden in de slowcooker, boven op de groenten.
 9. Vul de slowcooker met het hete water, totdat alles net onder water staat.
 10. Zet de slowcooker aan met de deksel er op. Geniet lekker verder van de dag en ga de volgende dag, ergens in de middag verder. Hoe laat precies, kijkt niet zo nauw. De volgende dag word je wakker met een heerlijke lucht in de keuken.
 11. Haal de kippenpoten met een spaan, tang of twee lepels voorzichting(!) uit de slowcooker. Let op, het valt uit elkaar. Leg op een koud bord en laat afkoelen.
 12. Ondertussen: zet een vergiet in een pan die groot genoeg is om al het vocht op te vangen. Giet de complete inhoud (dus zonder de kip!) in de vergiet en vang het boulion op in de pan. Doe je het helemaal goed, doe je een theedoek of een kaasdoek in de vergiet. Duurt wel langer!
 13. Maak tijdens het uitlekken de slowcooker schoon en giet daarna het uigelekte boulion terug in de slowcooker en zet deze weer aan.
 14. Pluk de afgekoelde kip. Dit kun je gewoon met je handen doen. Het vlees valt zo van het bot. Doe het vlees terug in de slowcooker.
 15. Tijd voor de soepgroente. Als je prei of peen over hebt, snij deze klein en doe deze in de slowcooker.
 16. Haal een paar stengels van de bleekselderie. Je moet zelf even kijken hoeveel je daar van wilt. Snij dit in boogjes en doe bij de soep. Let op, het binnenste van de bleekselderie (de kleine stengels en blaadjes) heb je ook nodig, maar dat komt later pas. Dat heeft niet zo lang nodig.
 17. Als je soepgroente assortiment hebt, kijk even of het groente met lange bereiding (harde groente) of kortere bereiding is. In de regel kun je deze er wel meteen bij doen. Fijne soepgroente zou ik later doen.
 18. Laat de groente gaar worden en voeg dan het binnenste van de bleekselderie met blaadjes toe. Wel even klein snijden. Zet de slowcooker op hoogste stand. Voeg de chillipeper toe.
 19. Doe eventueel vermicelli in de pan.
 20. Vul het bouillon aan met kokend water uit de waterkoker totdat je voldoende soep hebt.
 21. Breng op smaak met zout/peper. En hierin toch van mij een stukje concessie in de vorm van een bouillonblokje. Neem in dat geval kippenbouilon of tuinkruidenbouilon. Voeg tevens groen kruid toe in de vorm van selderij of bladpeterselie. Doe je er nog citroensap bij dan heb je Joodse kippensoep (Joodse penicilline), maar zelf vind ik dat minder lekker.
 22. Laat gaar worden en serveer heet. Lekker met zelfgemaakte croutons van oud brood.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
Categories: Soep

Leave a Reply


Recente Recepten

Scrocchi toast met Za’atar

Posted on mei - 24 - 2021

0 Comment

Meloensalade met avocado

Posted on aug - 13 - 2020

0 Comment

Mayonaise zonder ei –...

Posted on aug - 4 - 2017

1 Comment

Luchtige boterkoek

Posted on jun - 6 - 2016

0 Comment

Recente berichten

Regrow your foods

Posted on aug - 4 - 2017

0 Comment

Oliebollen! De lekkerste bak...

Posted on dec - 22 - 2016

0 Comment

Zomerse peultjes

Posted on mei - 9 - 2016

0 Comment

Sponsors, klikken is aardig