Voor mijn bloemkooltje een heerlijke beure blanc botersausje gemaakt.
Het sausje is ook lekker op andere groenten of op vis. Denk bijvoorbeeld ook aan asperges.
Het is redelijk simpel te maken, maar pas op, aanbrandingsgevaar ligt op de hoek.
Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van het kookvocht van de bloemkool. Ik kook mijn aardappels en groenten eigenlijk altijd in boullion voor een extra lekker smaakje, maar je kunt natuurlijk ook gewoon groente of tuinkruiden boullion van een blokje gebruiken.
- Smelt in een steelpan 25 gram van de roomboter op het laagste vuur.
- Als de boter gesmolten is, voeg dan de bloem toe en roer goed door elkaar tot al het boter is opgenomen en het een lekkere gelijkmatige pasta wordt.
- Laat op laag vuur de bloem een paar minuten garen. Blijf roeren en pas op voor aanbranden. Het kan enigzins aankoeken, maar dat geeft niet. Dat komt straks vanzelf wel weer los.
- Doe een halve soeplepel of hele juslepel bouillon bij de paste en roer goed door totdat al het boullion is opgenomen. Herhaal dit totdat je saus een mooie sausdikte heeft. Laat je saus een paar minuutjes licht koken (ploppen). Blijf roeren in verband met aanbranden!
- Als je sausje een dikte naar wens heeft, haal dan de saus van het vuur en roer daar de rest van de roomboter, gesneden in blokjes, een voor een door de saus. De saus mag niet meer koken! Als hij teveel afkoelt, mag je hem nog wel op een heel laag vuurtje zetten.
- Breng op smaak met zout en peper en serveer direct in een leuke sausschaal. Garneer eventueel met wat bieslook.
Je kan de saus een paar dagen afgedekt met folie bewaren. Als je hem wil opwarmen, doe dat op een laag vuur en pas op voor aanbranden. Saus mag niet meer koken!