In mijn groentepakket van deze week zat aardpeer, ook wel topinamboer genaamd. Wat doe je daar nou mee? Welnu, samen met de wortel kun je er een heerlijke Veloute van maken. Een wat?…Een veloute? Een veloute is niks meer of minder dan een soepje gebonden door een liaison. Dat is een mengsel van eigeel en slagroom. Van de eiwitten kun je daarna lekker meringue maken.

aardpeer veloute
Aardpeer / Topinamboer Veloute
Recept Afdrukken
Aardpeer (topinamboer) veloute, gebonden met eigeel.
Porties
1,5 Liter
Porties
1,5 Liter
aardpeer veloute
Aardpeer / Topinamboer Veloute
Recept Afdrukken
Aardpeer (topinamboer) veloute, gebonden met eigeel.
Porties
1,5 Liter
Porties
1,5 Liter
Ingrediënten
Porties: Liter
Instructies
  1. Doe ruim water in een waterkoker en zet deze aan.
  2. Haal van de aardperen het bovenste en onderste stukje er af. Schil ze vervolgens met een dunschiller.
  3. Snij de aardpeer in blokjes.
  4. Doe het kokende water in een pan en blancheer de aardpeer ongeveer 5 tot 10 minuten samen met het bosje salie.
  5. Ontvel ondertussen de 3 tomaten. Haal met een mesje het kroontje er uit en snij kruiselings in. Leg ze 30 seconden in kokend water en laat afkoelen. Je kunt de velletjes er zo af trekken.
  6. Snij de wortel en aardappel in blokjes. Doe deze in een soeppan.
  7. Snij de selderie en doe deze ook in de soeppan.
  8. Snij de tomaten grof en doe deze ook in de soeppan.
  9. Doe er 3 bouillonblokjes bij.
  10. Giet de aardpeer af en verwijder de salie. Snij de aardpeer in blokjes en doe deze ook in de soeppan.
  11. Doe 1,5 liter heet water uit de waterkoker bij de groente en laat ongeveer 20 minuten garen op de kook.
  12. Maak ondertussen de liaison. Splits hiervoor de 2 eieren en doe het eigeel in een schaal. Voeg daar vers geraspte nootmuskaat naar smaak aan toe, samen met wat zout en peper. Meng het goed.
  13. Pureer de soep zo fijn mogelijk.
  14. Doe de geitenkaas bij de soep en pureer deze mee.
  15. Breng op smaak met flink wat peper en eventueel nog wat zout.
  16. Giet een beetje soep bij de liaison en meng dit goed door.
  17. Giet de liaison bij de soep en roer goed door. Let op! De soep mag nu niet meer koken vanwege het ei.
  18. Nog even proeven of er nog wat zout/peper bij moet en schenk maar in een soepkop.
  19. Garneer met jonge scheuten of wat tauge.
  20. De soep kun je warm of koud eten. De volgende dag is hij ook nog lekker, maar let op, niet meer aan de kook brengen. Opwarmen mag wel.
Notities

De soep kun je warm of koud eten. Je mag hem later opwarmen, maar niet meer koken!

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
Categories: Recepten, Soep

Leave a Reply


Recente Recepten

Mayonaise zonder ei –...

Posted on aug - 4 - 2017

0 Comment

Luchtige boterkoek

Posted on jun - 6 - 2016

0 Comment

Zomerse peultjes

Posted on mei - 9 - 2016

0 Comment

Beure Blanc Botersaus

Posted on mrt - 19 - 2016

0 Comment

Recente berichten

Regrow your foods

Posted on aug - 4 - 2017

0 Comment

Oliebollen! De lekkerste bak...

Posted on dec - 22 - 2016

0 Comment

IBM Chef Watson

Posted on feb - 22 - 2016

0 Comment

Sponsors, klikken is aardig